Ogródek na parapecie

kiełkownica

Kiełkownik to urządzenie służące do sprawdzania siły kiełkowania nasion  taką definicję proponuje Wielki słownik W. Doroszewskiego. Czy coś takiego może mieć zastosowanie w domu? Jak najbardziej! Udowadnia to zaskakujący projekt pracowni Żukowska Wnętrza.

To piękne, białe naczynie o geometrycznym kształcie powstało z myślą o tych, którzy nie mają możliwości hodowania warzyw koło domu i chcieliby cieszyć się małym miejskim ogródkiem w własnym mieszkaniu. Nadaje się ono do całorocznego wysiewania nasion warzyw, ziół, sałat, różnych odmian fasoli, jak i popularnej, szczególnie wiosną, rzeżuchy. Poza oczywistą zaletą kiełkownika, jaką jest łatwe pozyskiwanie kiełków o bardzo wysokiej gęstości odżywczej[1], można ich wymienić jeszcze co najmniej kilka.

Kiełkownik spodoba się zarówno miłośnikom ekologii, jak i pięknych, designerskich przedmiotów. Jego kształt pozwala tworzyć kompozycje złożone z kilku naczyń, ograniczeniem jest tylko fantazja i… wielkość parapetu, na którym chcesz urządzić swój miejski ogródek. Rozwiązanie to jest dostępne w różnych kolorach: białym, czarnym, beżowym, szarym i miętowym. Mnie urzekły kiełkowniki w wersji białej.

kielkownik_ceramicznyFot. kielkowniki.pl

W miniony weekend w Warszawie odbywały się Targi Rzeczy Ładnych, na których miałam okazję porozmawiać z panią sprzedającą opisywane kiełkowniki. Dowiedziałam się od niej, w jaki sposób powinnam hodować kiełki. Bałam się, że będzie to wymagać ode mnie jakichś skomplikowanych zabiegów, na szczęście okazało się co innego. Nasiona wystarczy płukać dwa razy dziennie. Jak to robić? Siatka powinna zostać zamoczona poprzez nalanie przez otwór wody, którą następnie wylewamy. Na dnie należy zostawić trochę wody, aby kiełki miały wilgoć.

Niektóre kiełki, by mogły rosnąć, wymagają ciemności. Twórcy kiełkowników zadbali również o to. W każdym zakupionym u nich zestawie znajduje się papierowa pokrywka odcinająca dostęp do światła roślinom, którym jest to potrzebne do wzrostu, np. kiełkom rzodkiewki, soczewicy, soi, groszku czy fasoli mung. Warto wiedzieć, że w początkowym okresie rozwoju (1-3 dni) kiełki najczęściej w ogóle nie potrzebują światła słonecznego.

kiełkowniki_żukowskaFot. kielkowniki.pl

Na zakończenie przypomnijmy sobie, dlaczego spożywanie kiełków jest tak korzystne dla zdrowia. Kiełki są niskokaloryczne, a przy tym niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne. Ponadto zawierają dużo błonnika pokarmowego, który m.in. reguluje pracę przewodu pokarmowego i zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem, a więc obniża stężenie cholesterolu we krwi.  Kiełki w przeciwieństwie do suchych nasion roślin strączkowych nie mają właściwości wzdymających.

 

[1] Gęstość odżywcza to termin oznaczający stosunek wartości odżywczej do kaloryczności produktu. Wysoką gęstością odżywczą charakteryzują się warzywa i owoce.

Jedna myśl nt. „Ogródek na parapecie

  1. Pingback: Eros w kuchni | Forever Hungry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *